Добывающие предприятия , отзовитесь

Модераторы: AFEX, Люга, Tiana, Binaun, ionix

Добывающие предприятия , отзовитесь

Сообщение AFEX » 13 июн 2011, 10:40

Всем привет, и не только из данной области, но и другим кто сталкивался с особенностями бухучета горнодобывающих предприятий
выкладываю извлечения из нового нсбу по внеооборотным активам, касательно "resurse minerale"
будут вопросы и замечания по теме, а также предложения, не стесняйтесь,
буду крайне благодарен за ваши отзывы
Вложения
SNC_16_rev_rom_12.05.11_extras_res_minerale_bun.doc
(145 KIB) Скачиваний: 626
Чтобы стать умнее, нужно играть с более умным соперником.
AFEX
Зам. Бога по налогам

Благодарил (а): 106 раз.

Re: Добывающие предприятия , отзовитесь

Сообщение ionix » 13 июн 2011, 15:19

fata de SNC 16, noul proiect de SNC explica mai detaliat notiuni privind resurse minerale (in varianta veche este specificat doar terenuri si resurse naturale), evidenta privind evaluarea initiala, este explicat minutios costul de extractie si refacerea unui sector (in varianta veche nu este atinsa aceasta intrebare)

ca remarca generala: notiunea de imobilizari corporale si necorporale va fi substituita in toate standardele si legile actuale, inclusiv si in planul de conturi? ar parea straniu daca intr-un SNC vorbim de imobilizari corporale, iar in altul de mijloace fixe / active pe TL
ionix
Проффи

Благодарил (а): 353 раз.

Сообщение AFEX » 13 июн 2011, 15:31

nu exclud rezolvarea unor probleme (mai mult de ordin fiscal decit contabil) al intreprinderilor miniere, prin inserarea unor reguli de calculare a costulului extractiei intr-un standard de contabilitate
ca remarca generala- descrierea costului extractiei nu se pupa cu obiectul standardului pus la dispozitie
in opinia mea inserarea normelor de contabilizare a unor elemente patrimoniale specifice activitatii intreprinderilor miniere duc la "inflarea" acestui standard. mai mult decit atit. conform practicilor comitetului de elaborare IFRS se recomanda excluderea unor astfel de norme din standardul general de imobilizari (16 sau altu) si elaborarea unui standard special "Activitati extractive".
dar ce parere aveti chiar la notiunea de resurse minerale si epuizarea resurselor intrun standard de contabilitate?
AFEX
Зам. Бога по налогам

Сообщение andrei » 13 июн 2011, 15:54

AFEX писал(а):nu exclud rezolvarea unor probleme (mai mult de ordin fiscal decit contabil) al intreprinderilor miniere, prin inserarea unor reguli de calculare a costulului extractiei intr-un standard de contabilitate
ca remarca generala- descrierea costului extractiei nu se pupa cu obiectul standardului pus la dispozitie
in opinia mea inserarea normelor de contabilizare a unor elemente patrimoniale specifice activitatii intreprinderilor miniere duc la "inflarea" acestui standard. mai mult decit atit. conform practicilor comitetului de elaborare IFRS se recomanda excluderea unor astfel de norme din standardul general de imobilizari (16 sau altu) si elaborarea unui standard special "Activitati extractive".
dar ce parere aveti chiar la notiunea de resurse minerale si epuizarea resurselor intrun standard de contabilitate?

Dupa parerea mea proiectul SNC 16 si asa este prea "umflat" din motiv ca s-au unit intr-un SNC imobilizarile necorporare si cele corporale, adica SNC 13 cu SNC 16. Desi ele au anumite trasaturi comune, era mai bine daca SNC 13 il lasau deoparte. Iar pentru activitati specifice cum este activitatea extractiva, intr-adevar, era mai bine de elaborat un standard separat tot asa cum avem standarde pentru contructie, agricultura, leasing etc. In asa fel utilizatorii standardelor mai usor s-ar putea orienta in cautarea informatiei de care au nevoie.
andrei
Практик

Благодарил (а): 40 раз.

Сообщение AFEX » 13 июн 2011, 15:55

AFEX писал(а): dar ce parere aveti chiar la notiunea de resurse minerale si epuizarea resurselor intrun standard de contabilitate?
AFEX
Зам. Бога по налогам

Сообщение andrei » 13 июн 2011, 16:31

AFEX писал(а):
AFEX писал(а): dar ce parere aveti chiar la notiunea de resurse minerale si epuizarea resurselor intrun standard de contabilitate?

Sau eu am raspuns la aceasta intrebare sau eu nu am inteles ce se intreaba :no:
andrei
Практик

Сообщение AFEX » 13 июн 2011, 17:13

ok
conform art. 6 din codul subsolului
"Bogăţiile de orice natură ale subsolului Republicii Moldova, inclusiv substanţele minerale utile pe care le conţine, precum şi spaţiile subterane ale acestuia fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului, sînt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile.
Sectoarele de subsol nu pot fi înstrăinate, ele pot fi date numai în folosinţă. Toate actele juridice sau acţiunile care, în mod direct ori indirect, violează dreptul de proprietate publică a statului asupra subsolului sînt lovite de nulitate absolută."
pot eu sa contabilizez resurse minerale la bilant, adica un element patrimonial ce nu-mi apartine
mai mult decit atit
ceia ce este masurat si constituie interes economic este deja "rezerve", si nu resurse.
AFEX
Зам. Бога по налогам

Сообщение ttv » 13 июн 2011, 17:27

чувствую себя инвалидом не владея языком в достаточной для обсуждения мере :cry:
- От тебя попахивает оптимизмом! Ты радовался жизни?
- Нет, на меня надышали.
ttv
Зам. Бога по налогам

Благодарил (а): 7608 раз.

Сообщение andrei » 13 июн 2011, 17:36

AFEX писал(а):ok
conform art. 6 din codul subsolului
"Bogăţiile de orice natură ale subsolului Republicii Moldova, inclusiv substanţele minerale utile pe care le conţine, precum şi spaţiile subterane ale acestuia fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului, sînt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile.
Sectoarele de subsol nu pot fi înstrăinate, ele pot fi date numai în folosinţă. Toate actele juridice sau acţiunile care, în mod direct ori indirect, violează dreptul de proprietate publică a statului asupra subsolului sînt lovite de nulitate absolută."
pot eu sa contabilizez resurse minerale la bilant, adica un element patrimonial ce nu-mi apartine
mai mult decit atit
ceia ce este masurat si constituie interes economic este deja "rezerve", si nu resurse.

Cred ca aveti dreptate. Resursele naturale, spre deosebire de terenuri, nu se pot afla in proprietatea fimei. Probabil este o confuzie de notiuni. Adica consumurile pentru explorare trebuie denumite altfel, dar nu "resurse naturale".
andrei
Практик

Сообщение AFEX » 13 июн 2011, 17:49

более того, ни у одного крупного предприятия, работающего в данной области (смотрите отчетность по лукоилу, газпрому, или такого гиганта как BHPBilliton) нет таких активов как "минеральные ресурсы"
AFEX
Зам. Бога по налогам

Вернуться в Общие вопросы бухгалтерского учета